There was an error in this gadget

Saturday, 30 July 2011

Ramadhan sudah tiba!

assalamualaikummm ... :D
alhamdulillah umur masih panjang utk menjalani ibadah puasa tahun ni. hehe. sbb kalau nk ikotkan ape yg terjadi sebelum ni, belum tentu masih ade lg sekarang. syukur Alhamdulillah, Allah swt panjangkan nyawa lg. :)


wahh,esok dah nak puasaa. mmg mcm tak caya je. skg ni pun kalo ikut kalendar uitm, ni mggu ke 10. haa,lg 4 mggu je, then final exam then habissss diplomaa ! seronokk! :D insyaAllah harap2 dapat habes dip dgn jayanye tanpa ade paper yg sangkut. aminn :)


sebenarnye time puasa ni syokkan? ade byk bende yg buat aku rindu sgt dgn bulan puasa. meh sini kite senaraikan.

1) bersahur dgn family
sukaa sangat sahur dgn family. kalo xde bulan Ramadhan,manede family rajin nk breakfast pagi2 kan. nak2 time sahur ayah suke bukak radio Johor yg salu memainkan bacaan Al Quran yg syahdu. so,lepas sahur je kalo denga bacaan AlQuran, rase mcm hiba n sayu sangat. haa, nanti korg try dengar,insyaAllah korg akn dpt rasa satu perasaan yg tak dpt digambarkan. :)

2) berbuka puasa
haa,ni palingggg best ! setelah tahan nafsu makan n minum,pastu berbuka dgn pelbagai jenis makanan. nyummy! pastu bertukar2 dgn jiran sebelah rumah. best! :D ditambah pulak ade bazar ramadhan. kite dpt tengok pelbagai jenis lauk pauk n kuih muih yg jarang nk dapat. boleh rambang mata dibuatnye. so,puasa kali ni jangan boros!

3) terawih
terawih hukumnya sunat. tapi, sekarang ni dgn ikhlasnya aku nk mengaku yg aku jarang pg terawih. hm,my bad. teruk kan? haha,tp tu laa. xtau nk ckp camne. tp paling penting sekali, jgn sesekali tinggalkan solat 5 waktu yg hukumnya wajib okey. puasa takde makna kalo tak solat sebab solat adelah bende pertama yg akan ditanya kat kubur. jadi jgn mls2 smbahyang ye kwn2. masih tak terlambat utk solat. pintu taubat sentiasa terbuka :)

4) malam LailatulQadar
mlm LailatulQadar adelah 10 malam terakhir dlm bulan Ramadhan. mlm ni lebih baik drpd seribu bulan. ramai yg tunggu mlm LailatulQadar sbb ianya penuh dgn keberkatan. jadi,lebih baik 10 mlm terakhir tu kite byk2 ingat kat Allah swt n bykkan amal ibadah. mane tahu kite antara yg bertuah dpt merasakn mlm yg special ni kan. :)



Diriwayatkan Ali bin Abi Talib ra, Rasullullah SAW bersabda, “Seorang hamba yang berpuasa dalam bulan Ramadhan dengan ikhlas kepada Allah SWT, dia akan diberikan oleh tujuh perkara,:

1. Akan dicairkan daging haram yang tumbuh dari badannya (daging yang tumbuh dari makanan yang haram).

2. Rahmat Allah SWT sentiasa dekat dengannya.


3. Diberi oleh Allah SWT sebaik-baiknya amal.


4. Dijauhkan dari rasa lapar dan dahaga.


5. Diringankan baginya siksa kubur (siksa yang amat mengerikan).


6. Diberikan cahaya oleh Allah SWT pada hari kiamat untuk menyeberang Titian Sirath.


7. Allah SWT akan memberinya kemulian di surga.


jadi, janganlah ade niat utk ponteng puasa ye kawan2 :D banyak pahala yg kita dpt kalau puasa tau. insyaAllah.

upin ipin pon puasa,kenapa tidak anda? ;p

Saturday, 23 July 2011

hey, HOT girls !

danial : woahhh......HOT gileer siot !

haiqal : tau takpe beb. pergh, kalo jadik awek aku, confirm tak cari perempuan laen dah!

shafiq : you are hotstuff baby. I love you!


hm,agaknye cmtu la kot laki akan ckp kalo dorg ternampak gadis2 yg hotstuff. yelaa, hotstuff attractive kot, sape yang taknak kan. so,harini kite tengok pulak apekah ciri2 perempuan yg hotsetap nih. haha.

1) cantik jelita
ni paling utama, hotstuff ni confirm mempunyai seraut wajah yg cantik. mmg cantik even without makeup. tambah2 lagi kalau ade yg chinese look atau arabian look. woaah,bertambah2 hot :D sampai laki pon berdarah hidung ni. haha.


2) persis model
dorg pon seakan2 model. tinggi,kurus dan ramping. pakai ape2 baju pon sesuai dgn badan n still nampak cantik. kebanyakan dorg fotogenik and pernah jadi model photoshoot utk budak2 AD. haaha. kalo dorg nk apply jd model parttime, mesti cepat2 di approve punye.


3) good english slang
dan gadis2 hotstuff ni biasenye kalo bercakap dlm english mmg betol2 fluent. kiranye slang english dorg mmg power. pastu kalo buat MUET pon mesti dapat band 4, 5 and 6. fuyooo! hot gileee ahh.

4) popular
mana2 je yg gadis hotstuff ni pegi,mesti ade je yg kenal. ade je yg tegur. yg tak kenal tu kirenye mcm loser la. haha.
h

5) seksi
seksi ni merujuk kpd hotstuff yg free hair la. bukan nk ngutuk eh,tapi korg perasan tak kdg2 hotstuff ni ade yg muke biase2 je, tp dorang mmg meletop. sebab ape? sbb dorg seksi. so,seksi juga satu penyumbang ke arah hotstuff. tapi dah nak puasa ni kan,kureng2kan la keseksian tu tau. haha.

6) ramai peminat.
well,hotstuff sape yg tak admire kan? ;p kalo korg tengok,gadis hotstuff ni kalo kwn2 kt fb mesti paling kurang pon 2000++. then,tiap kali dorg update status walaupun sekadar "hi", mesti dpt feedback yg amat memberangsangkan.


aku? hm,aku bukan hotstuff. yelaa,muke pon still ade jerawat, tak penah jadi model Ad sbb tak fotogenik, english pon tak power, slalu dpt B je. then,ckp english pon x fluent. waahaha. loser gile ayat. tp takpe, im happy being myself :)

Friday, 22 July 2011

boys, you are cool !

maria : goshhh, i'm melting.............

mariana : woahhh,he is soooo cool !!!

syuib : omg !! omg !! dafi.... !!

eh,syuib pon ade? haha. ni adelah gelagat2 perempuan and syuib bile nampak lelaki yg saaangat lah cool. hm,dafi tu bolehla dikategorikan cool kan. waitt,cool tu ape? yg sbenarnye cool ni adelah personaliti yg ada pd lelaki yg boleh membuatkan perempuan jatuh cinta. so, harini meh kite usha sedikit ciri2 lelaki yg cool.

1) bergaya
lelaki yg cool biasenye pandai match kan ape yg dipakai. walaupun kadang2 gaya diorang simple, but still sedap mata memandang . pakaian dorg pun takdenye yg pelik2 mcm pakai seluar kuning, baju purple, kasut merah dgn topi hijau daun pisang. kalau ade yg pakai cmni,no comment. :)

2) musician
lelaki cool biasanya pandai maen alat muzik mcm gitar. pastu bayangkan diorang maen gitar and nyanyi lagu marry you. pehh,meltingg~ pengsan kejap. bangun balik. aww,jatuh cinta. pengsan balik....
http://www.emocutez.com


3) rambut tak botak
pada pandangan aku,botak tu tak cool bro. sbb botak ni ala2 army, mcm ganas dan garang je. ala,cool guys manede ganas. haha. lelaki2 cools biasenye rambut spike atau mcm justin biebier. wahahaha. rambut diorang pon kemas rapi dan tidak selekeh.

4) pemalu
haa,kebanyakan lelaki cool ni pemalu. waah,sweetnye lelaki yg pemalu ni. hihi. dorg pon jenis yg agak pendiam. lelaki cool biasenye tak banyak ckp sangat. kalo bercakap pon,takdelah kepoh mcm joyah. lelaki cool bukan jenis yg bising2 nak tarik perhatian org lain. aww,so sweet~

5) sporty
yes,lelaki cool biasanya aktif dlm bersukan. terutama sekali mcm badminton,squash or bolasepak. pastu,bile maen futsal pulak, asik muke die je jaringkan gol. terserlah ke'cool'an mereka. then, badan pulak tough. peh,lu mmg cool, bro!

6) suara macho
kalo denga suara org2 cool ni, mmg boleh jatuh cinta. dorg soft-spoken. hehe. tapi dorg bukan jenis suara halus mcm perempuan melayu terakhir tu. suara macho ni mcm suara garau tp tak kasar. bile denga suara dorg pon mcm dah berada diawang-awangan......ee,sukelaaa denga suara youuu...
/


7) tak terkinja2
utk sesiapa yg tak tahu, terkinja-kinja ni mcm hyperactive yg melampau. lelaki2 yg cool takde maknenye nak gedik2 lari sana sini terjerit2 mcm budak2. dorang rileks je sbb tu dorg cool. kalau happy sgt pon, dorg takdelah sampai melompat2 mcm katak.


p/s : lelaki yg cool ni confirm boley buat kita cair. bukan senang nk jumpa lelaki2 yg cool ni. psst,sape2 yg ade ciri2 berikut,boley la add fb kite tau. ;p


Tuesday, 19 July 2011

5 tips untuk elak kekecewaan terlampau

assalamualaikumm.. :D wahh,lame x update blog. Busyy busyy!

Hm,harini nak cakap pasal kecewa. Kecewa ni adelah perasaan yg sedih atau terluka yg dihidapi oleh seseorang. Perasaan ini boleh menyerang sesiapa sahaja samada lelaki atau perempuan tidak kira tua atau muda. Ada mangsa yg dikecewakan sampai sanggup bunuh diri. Oh,mmg saje tempah neraka. Not good okey! Tapi sekarang ni saya dgn senang hatinya ingin berkongsi tips2 utk elak kekecewaan terutama bagi pasangan2 yg bercinta. Cewahh! ;p

1) jangan terlalu berharap

kita sepatutnya jgn terlalu berharap dgn bf/gf kita. Yes,mmg tidak salah utk berharap terutama dgn org yg kita syg, tetapi kalau boleh harapan tu jgn terlalu menggunung. kita tak tahu ape akan terjadi waktu akan dtg. kalo harapan terlalu tinggi,takut pecah bersepai2 pulak hati kalau tak jadi. Kang kecewa nak mati nanti. Tapi, bile kita tak berharap sgt, skurang2 nye bile bende yg kite nak tu tak terjadi, kita akan redha dan taklah kecewa sgt.

2) jangan terlalu mencinta

bf tu bf jugak. Tp jgn terlalu taksub a.k.a obses a.k.a terlampau2 cinta sampai sanggup korbankan segala2nya utk bf/gf. Siap sanggup bagi rumah bungalow bertingkat2, kereta, pangsapuri, kredit kad dan harga diri. Oppps! Haha, sekalipun kita cinta tahap gaban kt bf/gf, kite kene ingat yg tak semestinya dia akan jd husband/wife kita sepanjang hidup kan. Tapi kalau dah kaya sgt smpai taktau nk buat ape dgn duit tu, tak salah pun nak bagi sporty car/ rumah sebagai birthday gift.

3) sentiasa bersiap sedia

dalam alam percintaan,kita harus bersiap sedia dgn apa jua dugaan dan rintangan yg bakal menimpa. Yelaa, hari tak selalunye panas kan? Kadangkala hujan turun di tengahari. Jadi, kita kene prepare awal2 utk berdepan dgn risiko spt bf/gf curang atau bf/gf berubah sikap. Sekiranya dah nmpak risiko yg boleh menjejaskan hubungan,cepat2 bertindak. Kalau dah bertindak tp nmpak mcm takde hasil, be well prepared for whatever things that will happen. Kalau kite dah get ready, takdelah terkejut sgt nti.

4) perlu ade spare-part

haa, ni bunyi mcm jahat siket, tp dgn adenya sparepart, bile kite kecewa nanti takdelah rase sangat. Betol tak? ;p tapi spare part dgn skandal tu sangat tak sama okey. And sekurang2nye kita ade alternatif lain sekiranya hubungan kita dgn bf/gf ni tak kesampaian. Tapi kan mcm tak elok la pulak sbb mungkin boleh membawa kpd curang. Pandai2lah nak hidup ye. :)

5) percaya tiada cinta yg sejati

kita perlu sentiasa yakin bahawa tiada cinta sejati yg kekal dlm dunia ni kecuali cinta kpd Allah SWT. Cinta sesama manusia mmg membahagiakan tp ianya tidak kekal abadi. Mungkin cinta hanya sampai mati. Lepas mati,tiada lg cinta. So,dlm masa bercinta tu jgn lah lupa kat Allah. sekurang2nye tenang jugak hati kita kan. Hm,bukan nk berceramah ye, sy bukan ustazah. Nanti ade pulak yg perli2. =__=

jgn bersedih. ramai lg yg sayangkan kita.

Okey,setakat ni sahaja. Andaikata kecewa dlm bercinta, percayalah ade hikmah disebaliknya. Mungkin bf/gf kita tu mmg tak sesuai dgn kita. Yg paling penting sekali, cintai diri kita dulu sblum mencintai org laen. Byee!! :D

Saturday, 2 July 2011

6 ciri-ciri seorang playboy



leelaki buaya darat..... aduhhh,aku tertipu lagiii...
huooohuooo,mulutnyaaa manis sekalii, tapi hati macam srigalaaa..huoohuoo..
hee,omel tak suare kite? hahaha.
lame tak update blog, busy dgn assignments, quizzes and tests. huh,penatnye last week.

okey,sekarang ni aku nk share ciri2 lelaki playboy dari perspektif aku sndiri. biaselah,playboy ni attractive kot. all girls boleh "ter"attract dekat playboy. termasuk la aku. haha. tp playboy ni bahaya gak. so, mari kenali seorang playboy sebelum terkena.

1) full package
ni mmg wajib la. sbb kalo tak hensem, bukan playboy la tu. playboy biasanye kacak, bergaya dan macho. sbb tu ramai terpikat.

2) ayat manis
si playboy ni akan sntiasa memanjakan wanita dgn pujian. tiap kali jumpa,tiap kali tu jugak die akan memuji. die ckp mata cantik la,kulit licin la, hidung comel la and etc.


3) selalu silap panggil nama
playboy ni biasenye salu sgt panggil nama kita dgn nama lain. elok2 nama kita hana, die panggil elly. tak ke jauh sgt bezanya tu?

4) suka bg gelaran
playboy suka guna prkataan mcm baby, honey. yelaa,bukan senang nk ingat nama sume pmpuan kan. haha.

5) selalu topup
playboy adalah pengguna maxis/celcom/digi yg aktif sbb selalu sgt topup kredit. yelaa,nk mesej bukan dgn sorang dua perempuan. pastu, pikir nk bergayut, wat super saver lagi

6) kedekut pasal handset
playboy mane boleh kasi perempuan cek handphone. belambak kot nama2 prmpuan dlm contact list tu.

p/s kalau dah rasa dia ada ciri2 ni, mungkin lebih baik cari lelaki lain. playboy ni amek masa sikit nk berubah. payah payah. hm,mtk dijauhkan jatuh cinta dgn playboy. amin. ;p