There was an error in this gadget

Friday, 11 November 2011

Cara anda menaip VS sifat anda

Assalamualaikum.. :D


Korang nak tau tak, sebenarnye cara kita taip atau tulis sesuatu perkataan/ayat/ejaan sebenarnye menggambarkan sifat dan character kita sendiri. Tak phm? Takpe.




checkidauud !


kalo korang suka taip ayat mcm ni,


1) Tolonglah! Kamu masih budak-budak. Tidak matang lagi,. Bagaimana lah kamu hendak memahami sifat kami yang sudah dewasa ini.


Ayat yg korang taip ni mmg baku belaka tanpa ada sebarang silap. Maknanya, korang seorang yg begitu mementingkan kesempurnaan. Thus, u’re truly perfectionist! Korang sangat pantang kalau ade silap sikit. Korg mampu menjadi bos yg sgt bagus dan cekap. Yg negatifnya, korg terlalu cerewet dan langsung tak boleh bertolak-ansur. Sume kena ikut rentak dan gaya korg. Ish.


kalo korang suka taip ayat mcm ni


2) Tolongla. Kau kan still budak2. Tak matang lg. Cmne la kau nak paham perangai aku yg dewasa ni.


Korg yg taip mcm ni adelah org yg simple dan sederhana. Korang agak serius tp masih boleh diajak bergurau. Boleh bertolak ansur tp tegas. Maknanya, jgn harap boleh pijak kepala atau buli korang senang2. Org lain kebanyakannye senang dgn sikap korg. Yg negatifnya, adakalanya korg sukar mengawal sifat ketegasannya. Hmm.


kalo korang suka taip ayat mcm ni


3) Eh please okey! You nih bebudak lagi tau. Not matured enough. How come la you can understand org dewasa like me. huh!


Kalo korg suka taip bahasa rojak, means yg ade cmpuran/ adunan / ramuan bhasa Inggeris dgn Melayu, tu maknenye korang jenis tak kesah. Korang senang menyesuaikan diri dgn ape2 keadaan sekalipun. Kiranya korg ni antara yg jenis susah senang bersama. Wow! Yg negatifnya, org lain yg tak kenal anda byk yg mengecop anda sebagai bajet dan sombong. Aish.


kalo korang suka taip ayat mcm ni


4) Euww,plisshh okeyw!! Kaow tuh buwdak2 lagiw tawuh? And tak matang lagiw. Manew paham perawngai akuw yg dewasew niwh..!!


Kalo korg taip mcm ni, eee aku mmg rasa nk lempang je. Menyampah gilee tau tak? Kalau korg taip mcm ni, maknanya korg adelah budak2 skolah yg belom matang lagi. Menariknya, korang ni sgt rajin. Sebabnya, korg rajin menambah konsonan “W:. Cepatlah korang ni besar siket.


kalo korang suka taip ayat mcm ni


5) eh, plis k. ko tu bdk2 lg. n x mtg lg. mn phm prgi aq y dws ni.


Then, kalo korg jenis yg taip perkataan sependek yg mungkin, itu menunjukkan bahawa korg adalah seorang yg berfikiran pendek. Mknanya, korg mmg jenis tak pikir panjang sebelum nk buat sesuatu perkara tu. Ha, sbb tu la byk usaha korg tak berjaya spt ape yg dirancangkan. Ish ish. Korg jugak jenis yg kedekut, same mcm kedekutnye korg nk taip panjang2. korg susah sgt nk blnje kwn2 walaupun paddlepop yg rm1. ish ish.


kalo korang suka taip ayat mcm ni


6) ehhhhh, pleaseeee…… kauu tuu bebudakk lagiii laaa…. Takk matangg lagikkk….maneee laa nak pahamm aku yangg dewasaa nihhh…..


Kemudian, kalo korg jenis yg suka taip ayat yg berjelaaa-jelaaa mcm ni, mknenye korg ni seorang yg rajinnn sgt sgt. Kalo org lain suruh buat satu kerja, korg buat smpai 2 or 3 kerja. Kiranya, korg ni ringan tulang laa. Same la mcm kerajinan korg nk tambah huruf dan noktah yg berlebihan di setiap pengakhiran perkataan. Malangnya, korg ni jenis suka berlebih2 atau dlm erti kata lain tamak. Jenis tak bersyukur dgn apa yg ade. Ish, x okey tu.



jadi, bagaimana cara anda menaip sesuatu perkataan itu? Renung2kan dan selamat beramal :D


p/s : all the above theories are according to me. muehehe. Maybe ade yg tak betol dan aku pon tak sangkal. jadi? Hahhaha. terpulang laa pd korg. Terima kasih sbb luangkan masa berharga korg utk baca theories aku yg merapu nih. jgn marahh. :P byee!

Monday, 7 November 2011

kenapa lelaki berkereta jadi pilihan?

assalamualaikum :D
malam ni nk cerita pasal lelaki yg berkereta. bukan ape, sebelum ni pena ternampak satu gambar kt facebook yg bertulis "mana ade standard dating naik motor". jadi, kebanyakan lelaki pon marah plus benganglah kot dgn statement berikut. hahaa. dan aku pasti, korang jugak mesti pena dengar statement2 yg seangkatan dengannya. contoh :

haa,mamat tu takde kereta? reject je lah.
honda EX5 ?? like euww!
no car no talk!


walau ape pon, korang terutama yg lelaki ni jgn lah gelabah atau naik berang dulu. jgn lah sbb tu je, korang terus cop pmpuan tu materialistik. jgn melulu membuat rumusan. okey, sekarang ni aku nk share siket sebab2 kenapa perempuan suka lelaki yg berkereta.

1) lebih selamat
perempuan lebih memilih lelaki berkereta sbb dorg rasa lebih selamat. sekarang ni kan banyak kes mcm ragut and so on. jd, pmpuan lebih mementingkan keselamatan dorg. sebab kalau naik moto dgn boyfriend, tibe2 nasib tak baik ternmpak sekumpulan mat rempit kelas ke3, haa mcm mane?? kalau terkena dgn sesetengah mat rempit yg suka mengacau, habeslah.

2) lebih selesa
kedua, kalau boyfriend ade kereta, lagi selesa dan memuaskan. kalau nk borak2 and gelak2 pun boleh. yelaa,kalau naik moto, nk berckp pon payah sebab kena jerit2 melawan arus jalan. lepastu, kalau naik kereta, ade aircond, tak panas. masalah muka berbelang pon dpt diatasi. then, kalau hujan pon takde masalah basah kuyup. kesannya? dpt kurangkan risiko demam. bijaknye pmpuan nih. ekekeke.

3) boleh memuaskan nafsu
haa,nanti dulu! jgn silap tafsir.! haha. kita kan sedia maklum yg prmpuan ade 9 nafsu. salah satunye adelah nafsu berbelanja. jadi prmpuan yg tergolong dlm kategori "shopaholic" lebih prefer lelaki berkereta sebab senang nk puaskn nafsu shopping dorg. bolehla beli pelbagai jenis kasut, baju, handbag yg besar2. sbb kalau naik moto, bukan ade bonet nk simpan barang. kalau nk harapkan box motor je, mane muat bang! hahaa

4) ikut nasihat mak ayah.
yang ni mungkin ade yg tak tau. kebanyakan mak dan ayah seseorang prmpuan pasti akan selalu berpesan pd anak prmpuannya supaya mencari pasangan yg tahu selok belok agama, mempunyai masa depan, kerja bagus, ada rumah sendiri dan kereta. haa, sbb tu la pmpuan ni cari boyfriend yg ade kereta sbb nak ikut kriteria yg mak dan ayah nak. sekurang2nye bila menantu dah ade kereta, takdelah mak ayah risau sangat masa depan anak mereka. TAPI,itu tak bermaksud bahawa mak ayah ni materialistik, cuma nk yg terbaik utk anak mereka. :)

5) menjaga adab sebagai wanita
kemudian, kalau korg ada teman wanita yg solehah atau yg begitu menjaga adab dan maruah diri, jgn haraplah dapat ajak dorg naik motor hatta ke surau atau masjid sekalipun utk mendengar ceramah ilmu. sebab kalau naik motor kan boleh membawa ke arah maksiat dan zina. ade ke org naik motor duduk jarak satu meter? ish,mustahil rasanya buat masa sekarang ni.

motor ke kereta ni? confuse! hehe


kesimpulannya, tak dinafikan perempuan lebih gemar memilih lelaki yg berkereta tetapi sumenye ade sebab2 tertentu. jangan dgn selambernye ckp pmpuan mcm tu adelah materialistik. siasat dulu. sebab senang je nk perhatikan samada org tu materialistik atau tidak. contoh:

danial : you, jom tengok movie "toyol" nak?? cumel je toyol tu. hehe. kan?
siti : hm. you ade kereta ke ni nk ajak i kelua ni?
danial : ehh, i baru je beli perodua Myvi - Lagi power lagi best 1.5 tau. untuk you. terharu ta?
siti : =__________=
(baik keluar dgn abu pendek, dia ade honda jazz merah) bermonolog dlm hati.
siti : eh takpelah danial, i busy esok. nak anyam ketupat. gtg bye!

oke,ni barulah jenis org yg mengukur kebendaan semata2. jadi, jgn lah bersedih kpd lelaki2 yg belum berkereta tu. itsokey, korg belajar rajin2, cuba dptkan kerja yg baik dan kumpullah duit utk mencukupkan kehidupan korang. nitee !