There was an error in this gadget

Friday, 11 November 2011

Cara anda menaip VS sifat anda

Assalamualaikum.. :D


Korang nak tau tak, sebenarnye cara kita taip atau tulis sesuatu perkataan/ayat/ejaan sebenarnye menggambarkan sifat dan character kita sendiri. Tak phm? Takpe.




checkidauud !


kalo korang suka taip ayat mcm ni,


1) Tolonglah! Kamu masih budak-budak. Tidak matang lagi,. Bagaimana lah kamu hendak memahami sifat kami yang sudah dewasa ini.


Ayat yg korang taip ni mmg baku belaka tanpa ada sebarang silap. Maknanya, korang seorang yg begitu mementingkan kesempurnaan. Thus, u’re truly perfectionist! Korang sangat pantang kalau ade silap sikit. Korg mampu menjadi bos yg sgt bagus dan cekap. Yg negatifnya, korg terlalu cerewet dan langsung tak boleh bertolak-ansur. Sume kena ikut rentak dan gaya korg. Ish.


kalo korang suka taip ayat mcm ni


2) Tolongla. Kau kan still budak2. Tak matang lg. Cmne la kau nak paham perangai aku yg dewasa ni.


Korg yg taip mcm ni adelah org yg simple dan sederhana. Korang agak serius tp masih boleh diajak bergurau. Boleh bertolak ansur tp tegas. Maknanya, jgn harap boleh pijak kepala atau buli korang senang2. Org lain kebanyakannye senang dgn sikap korg. Yg negatifnya, adakalanya korg sukar mengawal sifat ketegasannya. Hmm.


kalo korang suka taip ayat mcm ni


3) Eh please okey! You nih bebudak lagi tau. Not matured enough. How come la you can understand org dewasa like me. huh!


Kalo korg suka taip bahasa rojak, means yg ade cmpuran/ adunan / ramuan bhasa Inggeris dgn Melayu, tu maknenye korang jenis tak kesah. Korang senang menyesuaikan diri dgn ape2 keadaan sekalipun. Kiranya korg ni antara yg jenis susah senang bersama. Wow! Yg negatifnya, org lain yg tak kenal anda byk yg mengecop anda sebagai bajet dan sombong. Aish.


kalo korang suka taip ayat mcm ni


4) Euww,plisshh okeyw!! Kaow tuh buwdak2 lagiw tawuh? And tak matang lagiw. Manew paham perawngai akuw yg dewasew niwh..!!


Kalo korg taip mcm ni, eee aku mmg rasa nk lempang je. Menyampah gilee tau tak? Kalau korg taip mcm ni, maknanya korg adelah budak2 skolah yg belom matang lagi. Menariknya, korang ni sgt rajin. Sebabnya, korg rajin menambah konsonan “W:. Cepatlah korang ni besar siket.


kalo korang suka taip ayat mcm ni


5) eh, plis k. ko tu bdk2 lg. n x mtg lg. mn phm prgi aq y dws ni.


Then, kalo korg jenis yg taip perkataan sependek yg mungkin, itu menunjukkan bahawa korg adalah seorang yg berfikiran pendek. Mknanya, korg mmg jenis tak pikir panjang sebelum nk buat sesuatu perkara tu. Ha, sbb tu la byk usaha korg tak berjaya spt ape yg dirancangkan. Ish ish. Korg jugak jenis yg kedekut, same mcm kedekutnye korg nk taip panjang2. korg susah sgt nk blnje kwn2 walaupun paddlepop yg rm1. ish ish.


kalo korang suka taip ayat mcm ni


6) ehhhhh, pleaseeee…… kauu tuu bebudakk lagiii laaa…. Takk matangg lagikkk….maneee laa nak pahamm aku yangg dewasaa nihhh…..


Kemudian, kalo korg jenis yg suka taip ayat yg berjelaaa-jelaaa mcm ni, mknenye korg ni seorang yg rajinnn sgt sgt. Kalo org lain suruh buat satu kerja, korg buat smpai 2 or 3 kerja. Kiranya, korg ni ringan tulang laa. Same la mcm kerajinan korg nk tambah huruf dan noktah yg berlebihan di setiap pengakhiran perkataan. Malangnya, korg ni jenis suka berlebih2 atau dlm erti kata lain tamak. Jenis tak bersyukur dgn apa yg ade. Ish, x okey tu.



jadi, bagaimana cara anda menaip sesuatu perkataan itu? Renung2kan dan selamat beramal :D


p/s : all the above theories are according to me. muehehe. Maybe ade yg tak betol dan aku pon tak sangkal. jadi? Hahhaha. terpulang laa pd korg. Terima kasih sbb luangkan masa berharga korg utk baca theories aku yg merapu nih. jgn marahh. :P byee!

Monday, 7 November 2011

kenapa lelaki berkereta jadi pilihan?

assalamualaikum :D
malam ni nk cerita pasal lelaki yg berkereta. bukan ape, sebelum ni pena ternampak satu gambar kt facebook yg bertulis "mana ade standard dating naik motor". jadi, kebanyakan lelaki pon marah plus benganglah kot dgn statement berikut. hahaa. dan aku pasti, korang jugak mesti pena dengar statement2 yg seangkatan dengannya. contoh :

haa,mamat tu takde kereta? reject je lah.
honda EX5 ?? like euww!
no car no talk!


walau ape pon, korang terutama yg lelaki ni jgn lah gelabah atau naik berang dulu. jgn lah sbb tu je, korang terus cop pmpuan tu materialistik. jgn melulu membuat rumusan. okey, sekarang ni aku nk share siket sebab2 kenapa perempuan suka lelaki yg berkereta.

1) lebih selamat
perempuan lebih memilih lelaki berkereta sbb dorg rasa lebih selamat. sekarang ni kan banyak kes mcm ragut and so on. jd, pmpuan lebih mementingkan keselamatan dorg. sebab kalau naik moto dgn boyfriend, tibe2 nasib tak baik ternmpak sekumpulan mat rempit kelas ke3, haa mcm mane?? kalau terkena dgn sesetengah mat rempit yg suka mengacau, habeslah.

2) lebih selesa
kedua, kalau boyfriend ade kereta, lagi selesa dan memuaskan. kalau nk borak2 and gelak2 pun boleh. yelaa,kalau naik moto, nk berckp pon payah sebab kena jerit2 melawan arus jalan. lepastu, kalau naik kereta, ade aircond, tak panas. masalah muka berbelang pon dpt diatasi. then, kalau hujan pon takde masalah basah kuyup. kesannya? dpt kurangkan risiko demam. bijaknye pmpuan nih. ekekeke.

3) boleh memuaskan nafsu
haa,nanti dulu! jgn silap tafsir.! haha. kita kan sedia maklum yg prmpuan ade 9 nafsu. salah satunye adelah nafsu berbelanja. jadi prmpuan yg tergolong dlm kategori "shopaholic" lebih prefer lelaki berkereta sebab senang nk puaskn nafsu shopping dorg. bolehla beli pelbagai jenis kasut, baju, handbag yg besar2. sbb kalau naik moto, bukan ade bonet nk simpan barang. kalau nk harapkan box motor je, mane muat bang! hahaa

4) ikut nasihat mak ayah.
yang ni mungkin ade yg tak tau. kebanyakan mak dan ayah seseorang prmpuan pasti akan selalu berpesan pd anak prmpuannya supaya mencari pasangan yg tahu selok belok agama, mempunyai masa depan, kerja bagus, ada rumah sendiri dan kereta. haa, sbb tu la pmpuan ni cari boyfriend yg ade kereta sbb nak ikut kriteria yg mak dan ayah nak. sekurang2nye bila menantu dah ade kereta, takdelah mak ayah risau sangat masa depan anak mereka. TAPI,itu tak bermaksud bahawa mak ayah ni materialistik, cuma nk yg terbaik utk anak mereka. :)

5) menjaga adab sebagai wanita
kemudian, kalau korg ada teman wanita yg solehah atau yg begitu menjaga adab dan maruah diri, jgn haraplah dapat ajak dorg naik motor hatta ke surau atau masjid sekalipun utk mendengar ceramah ilmu. sebab kalau naik motor kan boleh membawa ke arah maksiat dan zina. ade ke org naik motor duduk jarak satu meter? ish,mustahil rasanya buat masa sekarang ni.

motor ke kereta ni? confuse! hehe


kesimpulannya, tak dinafikan perempuan lebih gemar memilih lelaki yg berkereta tetapi sumenye ade sebab2 tertentu. jangan dgn selambernye ckp pmpuan mcm tu adelah materialistik. siasat dulu. sebab senang je nk perhatikan samada org tu materialistik atau tidak. contoh:

danial : you, jom tengok movie "toyol" nak?? cumel je toyol tu. hehe. kan?
siti : hm. you ade kereta ke ni nk ajak i kelua ni?
danial : ehh, i baru je beli perodua Myvi - Lagi power lagi best 1.5 tau. untuk you. terharu ta?
siti : =__________=
(baik keluar dgn abu pendek, dia ade honda jazz merah) bermonolog dlm hati.
siti : eh takpelah danial, i busy esok. nak anyam ketupat. gtg bye!

oke,ni barulah jenis org yg mengukur kebendaan semata2. jadi, jgn lah bersedih kpd lelaki2 yg belum berkereta tu. itsokey, korg belajar rajin2, cuba dptkan kerja yg baik dan kumpullah duit utk mencukupkan kehidupan korang. nitee !


Sunday, 28 August 2011

mari jadi gentleman di hari raya



assalamualaikummmm..

this entry for guys only.

tak lame lagi nak raya kan. 2 hari lagi.

so,ape kate korang try jadi paling gentleman sempena bulan Syawal ni.

tau tak sebab ape?

sebab lelaki gentleman adalah macho. hohoho.

let's share some tips utk jadi gentleman di bulan yg mulia ini.


1) pakai berbaju melayu lengkap

ini semestinya!! korang iaitu para jejaka sekalian diwajibkan memakai baju melayu lengkap pakej dgn samping sekali time raya ni. baru nampak gentleman. pemilihan warna baju melayu tak kesah, asalkan sesuai dgn warna kulit masing masing. sebagai contoh, tengok zoey ni, mmg ..................................... "pengsan sebab dah cair dgn zoey"





2) minta maaf dgn ikhlas

lepas dah wangi2 dgn baju melayu, mesti acara bersalaman kan. So,minta maaf la kt parents kot2 ade salah silap. Eh,mesti ade punye, sbb kite kan susah nk jd anak mithali. Sedangkan anak mak pon wat silap kan. So,time mtk maaf tu tetibe rase sedih teramat mcm nk nanges,teruskan. X jatuh pon ego tu. Yg penting tak perlu buat2 nangis siap letak bawang. Erk, x gentleman bro.


3) tumpangkan org2 tua di jalanan

bagi jejaka yg berkereta sewaktu pg smbahyang raya tu, agak2 time pegi atau balik tu nmpak ade pakcik atau atuk yg dikenali dok berjalan, apekata korg berhenti kejap and ajak naik sekali. kan elok dan gentleman tu. tapi tu pon kalo kereta korg tu tak full la. kalo korang bwk kancil yg ade dlm 6 org tetap jugak ajak pakcik tu semata2 nk jd gentleman, tak payah sampai mcmtu kan. Depend on situation.


4) tolong menolong

bila dah sampai uma tu, mesti menghadap lemang ketupat rendang kan. Jadi selepas abis santap sume makanan tu, korg angkat la pinggan tu letak kat sinki. Bkn susah pon. Jgn dok tinggalkan cmtu je kt meja mkn. Jgn jd hampeh okey. Dan lebih afdal kalau korg basuh pinggan sekali. Menyenangkan kerja2 mak, akak n adek pmpuan kan. Ohh,so shweet! ;D


5) mengenali parents bakal mentua

ni khas utk jejaka yg berstatus “boyfriend org”. Time nk beraya uma girlfriend korang tu, pakai sopan2 sbb myb dpt jumpa bakal mertua. Bila dah ade kt uma gf, rajin2kan la berbual dgn mak ayah gf tu. Tegurla adek beradek gf jugak. At least korg tunjukkan yg korg cuba utk berbaik2 dgn mereka. Nanti senang nk get along kalo hubungan korg dah betol2 serious.


So, as a conclusion, cubalah utk jadi gentleman. Muka kalo handsome mcm zoey tp perangai mcm hape je tak guna jugak kan. Paling penting, gentleman tidak memerlukan wajah yg tampan. :)

selamat malam dan selamat hari rayaa :D





Saturday, 30 July 2011

Ramadhan sudah tiba!

assalamualaikummm ... :D
alhamdulillah umur masih panjang utk menjalani ibadah puasa tahun ni. hehe. sbb kalau nk ikotkan ape yg terjadi sebelum ni, belum tentu masih ade lg sekarang. syukur Alhamdulillah, Allah swt panjangkan nyawa lg. :)


wahh,esok dah nak puasaa. mmg mcm tak caya je. skg ni pun kalo ikut kalendar uitm, ni mggu ke 10. haa,lg 4 mggu je, then final exam then habissss diplomaa ! seronokk! :D insyaAllah harap2 dapat habes dip dgn jayanye tanpa ade paper yg sangkut. aminn :)


sebenarnye time puasa ni syokkan? ade byk bende yg buat aku rindu sgt dgn bulan puasa. meh sini kite senaraikan.

1) bersahur dgn family
sukaa sangat sahur dgn family. kalo xde bulan Ramadhan,manede family rajin nk breakfast pagi2 kan. nak2 time sahur ayah suke bukak radio Johor yg salu memainkan bacaan Al Quran yg syahdu. so,lepas sahur je kalo denga bacaan AlQuran, rase mcm hiba n sayu sangat. haa, nanti korg try dengar,insyaAllah korg akn dpt rasa satu perasaan yg tak dpt digambarkan. :)

2) berbuka puasa
haa,ni palingggg best ! setelah tahan nafsu makan n minum,pastu berbuka dgn pelbagai jenis makanan. nyummy! pastu bertukar2 dgn jiran sebelah rumah. best! :D ditambah pulak ade bazar ramadhan. kite dpt tengok pelbagai jenis lauk pauk n kuih muih yg jarang nk dapat. boleh rambang mata dibuatnye. so,puasa kali ni jangan boros!

3) terawih
terawih hukumnya sunat. tapi, sekarang ni dgn ikhlasnya aku nk mengaku yg aku jarang pg terawih. hm,my bad. teruk kan? haha,tp tu laa. xtau nk ckp camne. tp paling penting sekali, jgn sesekali tinggalkan solat 5 waktu yg hukumnya wajib okey. puasa takde makna kalo tak solat sebab solat adelah bende pertama yg akan ditanya kat kubur. jadi jgn mls2 smbahyang ye kwn2. masih tak terlambat utk solat. pintu taubat sentiasa terbuka :)

4) malam LailatulQadar
mlm LailatulQadar adelah 10 malam terakhir dlm bulan Ramadhan. mlm ni lebih baik drpd seribu bulan. ramai yg tunggu mlm LailatulQadar sbb ianya penuh dgn keberkatan. jadi,lebih baik 10 mlm terakhir tu kite byk2 ingat kat Allah swt n bykkan amal ibadah. mane tahu kite antara yg bertuah dpt merasakn mlm yg special ni kan. :)



Diriwayatkan Ali bin Abi Talib ra, Rasullullah SAW bersabda, “Seorang hamba yang berpuasa dalam bulan Ramadhan dengan ikhlas kepada Allah SWT, dia akan diberikan oleh tujuh perkara,:

1. Akan dicairkan daging haram yang tumbuh dari badannya (daging yang tumbuh dari makanan yang haram).

2. Rahmat Allah SWT sentiasa dekat dengannya.


3. Diberi oleh Allah SWT sebaik-baiknya amal.


4. Dijauhkan dari rasa lapar dan dahaga.


5. Diringankan baginya siksa kubur (siksa yang amat mengerikan).


6. Diberikan cahaya oleh Allah SWT pada hari kiamat untuk menyeberang Titian Sirath.


7. Allah SWT akan memberinya kemulian di surga.


jadi, janganlah ade niat utk ponteng puasa ye kawan2 :D banyak pahala yg kita dpt kalau puasa tau. insyaAllah.

upin ipin pon puasa,kenapa tidak anda? ;p

Saturday, 23 July 2011

hey, HOT girls !

danial : woahhh......HOT gileer siot !

haiqal : tau takpe beb. pergh, kalo jadik awek aku, confirm tak cari perempuan laen dah!

shafiq : you are hotstuff baby. I love you!


hm,agaknye cmtu la kot laki akan ckp kalo dorg ternampak gadis2 yg hotstuff. yelaa, hotstuff attractive kot, sape yang taknak kan. so,harini kite tengok pulak apekah ciri2 perempuan yg hotsetap nih. haha.

1) cantik jelita
ni paling utama, hotstuff ni confirm mempunyai seraut wajah yg cantik. mmg cantik even without makeup. tambah2 lagi kalau ade yg chinese look atau arabian look. woaah,bertambah2 hot :D sampai laki pon berdarah hidung ni. haha.


2) persis model
dorg pon seakan2 model. tinggi,kurus dan ramping. pakai ape2 baju pon sesuai dgn badan n still nampak cantik. kebanyakan dorg fotogenik and pernah jadi model photoshoot utk budak2 AD. haaha. kalo dorg nk apply jd model parttime, mesti cepat2 di approve punye.


3) good english slang
dan gadis2 hotstuff ni biasenye kalo bercakap dlm english mmg betol2 fluent. kiranye slang english dorg mmg power. pastu kalo buat MUET pon mesti dapat band 4, 5 and 6. fuyooo! hot gileee ahh.

4) popular
mana2 je yg gadis hotstuff ni pegi,mesti ade je yg kenal. ade je yg tegur. yg tak kenal tu kirenye mcm loser la. haha.
h

5) seksi
seksi ni merujuk kpd hotstuff yg free hair la. bukan nk ngutuk eh,tapi korg perasan tak kdg2 hotstuff ni ade yg muke biase2 je, tp dorang mmg meletop. sebab ape? sbb dorg seksi. so,seksi juga satu penyumbang ke arah hotstuff. tapi dah nak puasa ni kan,kureng2kan la keseksian tu tau. haha.

6) ramai peminat.
well,hotstuff sape yg tak admire kan? ;p kalo korg tengok,gadis hotstuff ni kalo kwn2 kt fb mesti paling kurang pon 2000++. then,tiap kali dorg update status walaupun sekadar "hi", mesti dpt feedback yg amat memberangsangkan.


aku? hm,aku bukan hotstuff. yelaa,muke pon still ade jerawat, tak penah jadi model Ad sbb tak fotogenik, english pon tak power, slalu dpt B je. then,ckp english pon x fluent. waahaha. loser gile ayat. tp takpe, im happy being myself :)

Friday, 22 July 2011

boys, you are cool !

maria : goshhh, i'm melting.............

mariana : woahhh,he is soooo cool !!!

syuib : omg !! omg !! dafi.... !!

eh,syuib pon ade? haha. ni adelah gelagat2 perempuan and syuib bile nampak lelaki yg saaangat lah cool. hm,dafi tu bolehla dikategorikan cool kan. waitt,cool tu ape? yg sbenarnye cool ni adelah personaliti yg ada pd lelaki yg boleh membuatkan perempuan jatuh cinta. so, harini meh kite usha sedikit ciri2 lelaki yg cool.

1) bergaya
lelaki yg cool biasenye pandai match kan ape yg dipakai. walaupun kadang2 gaya diorang simple, but still sedap mata memandang . pakaian dorg pun takdenye yg pelik2 mcm pakai seluar kuning, baju purple, kasut merah dgn topi hijau daun pisang. kalau ade yg pakai cmni,no comment. :)

2) musician
lelaki cool biasanya pandai maen alat muzik mcm gitar. pastu bayangkan diorang maen gitar and nyanyi lagu marry you. pehh,meltingg~ pengsan kejap. bangun balik. aww,jatuh cinta. pengsan balik....
http://www.emocutez.com


3) rambut tak botak
pada pandangan aku,botak tu tak cool bro. sbb botak ni ala2 army, mcm ganas dan garang je. ala,cool guys manede ganas. haha. lelaki2 cools biasenye rambut spike atau mcm justin biebier. wahahaha. rambut diorang pon kemas rapi dan tidak selekeh.

4) pemalu
haa,kebanyakan lelaki cool ni pemalu. waah,sweetnye lelaki yg pemalu ni. hihi. dorg pon jenis yg agak pendiam. lelaki cool biasenye tak banyak ckp sangat. kalo bercakap pon,takdelah kepoh mcm joyah. lelaki cool bukan jenis yg bising2 nak tarik perhatian org lain. aww,so sweet~

5) sporty
yes,lelaki cool biasanya aktif dlm bersukan. terutama sekali mcm badminton,squash or bolasepak. pastu,bile maen futsal pulak, asik muke die je jaringkan gol. terserlah ke'cool'an mereka. then, badan pulak tough. peh,lu mmg cool, bro!

6) suara macho
kalo denga suara org2 cool ni, mmg boleh jatuh cinta. dorg soft-spoken. hehe. tapi dorg bukan jenis suara halus mcm perempuan melayu terakhir tu. suara macho ni mcm suara garau tp tak kasar. bile denga suara dorg pon mcm dah berada diawang-awangan......ee,sukelaaa denga suara youuu...
/


7) tak terkinja2
utk sesiapa yg tak tahu, terkinja-kinja ni mcm hyperactive yg melampau. lelaki2 yg cool takde maknenye nak gedik2 lari sana sini terjerit2 mcm budak2. dorang rileks je sbb tu dorg cool. kalau happy sgt pon, dorg takdelah sampai melompat2 mcm katak.


p/s : lelaki yg cool ni confirm boley buat kita cair. bukan senang nk jumpa lelaki2 yg cool ni. psst,sape2 yg ade ciri2 berikut,boley la add fb kite tau. ;p


Tuesday, 19 July 2011

5 tips untuk elak kekecewaan terlampau

assalamualaikumm.. :D wahh,lame x update blog. Busyy busyy!

Hm,harini nak cakap pasal kecewa. Kecewa ni adelah perasaan yg sedih atau terluka yg dihidapi oleh seseorang. Perasaan ini boleh menyerang sesiapa sahaja samada lelaki atau perempuan tidak kira tua atau muda. Ada mangsa yg dikecewakan sampai sanggup bunuh diri. Oh,mmg saje tempah neraka. Not good okey! Tapi sekarang ni saya dgn senang hatinya ingin berkongsi tips2 utk elak kekecewaan terutama bagi pasangan2 yg bercinta. Cewahh! ;p

1) jangan terlalu berharap

kita sepatutnya jgn terlalu berharap dgn bf/gf kita. Yes,mmg tidak salah utk berharap terutama dgn org yg kita syg, tetapi kalau boleh harapan tu jgn terlalu menggunung. kita tak tahu ape akan terjadi waktu akan dtg. kalo harapan terlalu tinggi,takut pecah bersepai2 pulak hati kalau tak jadi. Kang kecewa nak mati nanti. Tapi, bile kita tak berharap sgt, skurang2 nye bile bende yg kite nak tu tak terjadi, kita akan redha dan taklah kecewa sgt.

2) jangan terlalu mencinta

bf tu bf jugak. Tp jgn terlalu taksub a.k.a obses a.k.a terlampau2 cinta sampai sanggup korbankan segala2nya utk bf/gf. Siap sanggup bagi rumah bungalow bertingkat2, kereta, pangsapuri, kredit kad dan harga diri. Oppps! Haha, sekalipun kita cinta tahap gaban kt bf/gf, kite kene ingat yg tak semestinya dia akan jd husband/wife kita sepanjang hidup kan. Tapi kalau dah kaya sgt smpai taktau nk buat ape dgn duit tu, tak salah pun nak bagi sporty car/ rumah sebagai birthday gift.

3) sentiasa bersiap sedia

dalam alam percintaan,kita harus bersiap sedia dgn apa jua dugaan dan rintangan yg bakal menimpa. Yelaa, hari tak selalunye panas kan? Kadangkala hujan turun di tengahari. Jadi, kita kene prepare awal2 utk berdepan dgn risiko spt bf/gf curang atau bf/gf berubah sikap. Sekiranya dah nmpak risiko yg boleh menjejaskan hubungan,cepat2 bertindak. Kalau dah bertindak tp nmpak mcm takde hasil, be well prepared for whatever things that will happen. Kalau kite dah get ready, takdelah terkejut sgt nti.

4) perlu ade spare-part

haa, ni bunyi mcm jahat siket, tp dgn adenya sparepart, bile kite kecewa nanti takdelah rase sangat. Betol tak? ;p tapi spare part dgn skandal tu sangat tak sama okey. And sekurang2nye kita ade alternatif lain sekiranya hubungan kita dgn bf/gf ni tak kesampaian. Tapi kan mcm tak elok la pulak sbb mungkin boleh membawa kpd curang. Pandai2lah nak hidup ye. :)

5) percaya tiada cinta yg sejati

kita perlu sentiasa yakin bahawa tiada cinta sejati yg kekal dlm dunia ni kecuali cinta kpd Allah SWT. Cinta sesama manusia mmg membahagiakan tp ianya tidak kekal abadi. Mungkin cinta hanya sampai mati. Lepas mati,tiada lg cinta. So,dlm masa bercinta tu jgn lah lupa kat Allah. sekurang2nye tenang jugak hati kita kan. Hm,bukan nk berceramah ye, sy bukan ustazah. Nanti ade pulak yg perli2. =__=

jgn bersedih. ramai lg yg sayangkan kita.

Okey,setakat ni sahaja. Andaikata kecewa dlm bercinta, percayalah ade hikmah disebaliknya. Mungkin bf/gf kita tu mmg tak sesuai dgn kita. Yg paling penting sekali, cintai diri kita dulu sblum mencintai org laen. Byee!! :D

Saturday, 2 July 2011

6 ciri-ciri seorang playboy



leelaki buaya darat..... aduhhh,aku tertipu lagiii...
huooohuooo,mulutnyaaa manis sekalii, tapi hati macam srigalaaa..huoohuoo..
hee,omel tak suare kite? hahaha.
lame tak update blog, busy dgn assignments, quizzes and tests. huh,penatnye last week.

okey,sekarang ni aku nk share ciri2 lelaki playboy dari perspektif aku sndiri. biaselah,playboy ni attractive kot. all girls boleh "ter"attract dekat playboy. termasuk la aku. haha. tp playboy ni bahaya gak. so, mari kenali seorang playboy sebelum terkena.

1) full package
ni mmg wajib la. sbb kalo tak hensem, bukan playboy la tu. playboy biasanye kacak, bergaya dan macho. sbb tu ramai terpikat.

2) ayat manis
si playboy ni akan sntiasa memanjakan wanita dgn pujian. tiap kali jumpa,tiap kali tu jugak die akan memuji. die ckp mata cantik la,kulit licin la, hidung comel la and etc.


3) selalu silap panggil nama
playboy ni biasenye salu sgt panggil nama kita dgn nama lain. elok2 nama kita hana, die panggil elly. tak ke jauh sgt bezanya tu?

4) suka bg gelaran
playboy suka guna prkataan mcm baby, honey. yelaa,bukan senang nk ingat nama sume pmpuan kan. haha.

5) selalu topup
playboy adalah pengguna maxis/celcom/digi yg aktif sbb selalu sgt topup kredit. yelaa,nk mesej bukan dgn sorang dua perempuan. pastu, pikir nk bergayut, wat super saver lagi

6) kedekut pasal handset
playboy mane boleh kasi perempuan cek handphone. belambak kot nama2 prmpuan dlm contact list tu.

p/s kalau dah rasa dia ada ciri2 ni, mungkin lebih baik cari lelaki lain. playboy ni amek masa sikit nk berubah. payah payah. hm,mtk dijauhkan jatuh cinta dgn playboy. amin. ;p

Friday, 17 June 2011

16 sebab kenapa masih single!

A : hey, u takde bf ke? tak bosan? pelik la. kalau i....
B : ohh,single n available la ni? awat naa?
C : bile agaknye ko nk ade boipren nih?

di atas adalah pelbagai jenis soalan yg akan sering ditanyakan hanya kepada org2 single. adeh, kesian kita kan? haha. 'kita' means aku n korangg2 yg still single. tension betol kan kalo org asik tanye je nape kita single? padahal, kita tak tension pon kalo jd single. tp automatically jadi tension bile org asik tanye bende same je. =____=

tapi kawan2, jgn risau. kita ada banyak jawapan utk soalan mereka yg satu ni. dah perah otak tau nk cari jawapan terbaik. haha. pasni, bolehla kita jwb dgn profesional okey. ;p

1) oit, kenapa masih single?
alaa, even aku single, aku happy je! masih ramai lagi kawan2 and family yg sayang kat aku.

2) oit, kenapa masih single?
ohh, sebenarnye aku malas nk pikir pasal laki la. serabut! no boyfriend, no problem.

3) oit, kenapa masih single?
entahla. belum sampai seru kot. nanti2 ade la tu. sabar je la. jodoh kat tangan Allah swt kan.

4) oit, kenapa masih single?
sebab selalu org yg aku suka mesti dah ade girlfriend lain. pfft. takkan nak rampas pulak? tak baik tau.

5) oit, kenapa masih single?
setakat ni aku takde la kesunyian atau kebosanan yang melampau tanpa bf. so,single pon takpe.

6) oit, kenapa masih single?
lelaki sekarang mcm susah nk percaya. mcm main2 je. taknak la masuk mulut buaya atau naga.

7) oit, kenapa masih single?
alaa, muda lagi laa. rilekss dulu. kita enjoyy!

8) oit, kenapa masih single?
aku belom jumpa laki yg mampu buat aku syg kat die. takkan nak main2 kan laki yg kita tak syg kan?

9) oit, kenapa masih single?
dah banyak kali kecewa time couple dulu. serik siott! tak sanggup mak, nyah!

10) oit, kenapa masih single?
ish, aku nak focus on study laa. aku taknak pelajaran aku terganggu.

11) oit, kenapa masih single?
mmg aku sendiri nak jd single. sebab takut aku tak pandai jaga diri dan nafsu.

12) oit, kenapa masih single?
aku tak main la couple2 ni. dah jumpe jejaka idaman, aku terus je ajak die kawin. senang!

13) oit, kenapa masih single?
buang masa je la bercinta ni. belom tentu die tu jadi suami aku nanti.

14) oit, kenapa masih single?
aku sibukla. byk benda nak kene setel. takde masa nk bercinta.

15) oit, kenapa masih single?
aku nak kerja, kumpul duit banyak2 and capai cita2 aku dulu. pastu,baru bercinta.

16) oit, kenapa masih single?
er,aku susah kan kau ke kalau aku single? yg single aku kan?


aku rasa ni adalah jawapan yg agak relevan utk digunakan zaman sekarang ni. tapi bagi aku sendiri, jawapan aku adalah no 1 sampai no 8. no 16 aku paling suka. yang lain2 tu aku sekadar cipta sndiri. bukan jawapan sebenar aku. and personally, aku rasa single is not too bad. kita tak mati la kalau takde boyfriend. lagipun, Allah swt dah tentukan jalan hidup kita mcm mane. kita just follow je. kita ni hanya mampu merancang, ade jodoh nanti, confirm jumpa punya. Amin. :)






Friday, 3 June 2011

oh rumah sewa!

hai semua. :D hm, harini mood dah okey siket. just forget it and smile no matter what happens. yes,itu sgt2 perlu. tapi aku taktau boleh buat mcm biasa lagi atau pun tidak lepas ni. jujur pon ade yg salah anggap. hm,ape2 je lah. penatlah nk fikir. nasiblah ni final semester. tak sabar nak habiskan sem ni. ade lagi dlm 4 bulan lebih lagi. erk,lame tu.

okey,utk semester akhir ni dah mmg tak dpt dok kolej. so,kepada part4 sem ni, korang tak payah la mengharap dpt kolej next semester unless korg ni MT kolej. nasihat drpd org yg berpengalaman. haha. okey,disebabkan xdpt kolej, kitorg pon sewa uma. Alhamdulillah,dpt la dekat Taman Intekma. nasib tak jauh sgt. tp even x jauh mane, kaki berjalan penat nk mati woo. termengah2 di buatnye. harini rase mahu share cerita n gambar uma sewa kami. boleh kn? :)




gambar2 di atas adalah serba sedikit keadaan rumah kami. hm,mase firsttime sampai mmg selerak habes rumah tu. bygkan la,rumah xdelah besar mane, tp sume nk bwk at least 5 beg. muat ke tak muat pulak kan dgn rumah tu. haha. well,housemates kitorg budak account gn tourism. so far so good. dorg okey je. nasib xde masalah. plus dorg nih rajin sgt mengemas tau. hai,beruntung dpt housemates yg rajin ni. Alhamdulillah ;D

then,ni adelah ciri2 umah sewa aka mahligai sementara kami ni.

1) uma mcm kotak empat segi tepat. ade 2 bilik. even x besar mane,sgt2 bersyukur. ade tempat berteduh kan.

2) ada tangga yg menggerunkan. haha. mase firsttime turun tangga,rase mcm nk jatuh. cerun gile siot. so,kene berhati2 la. dah x boleh nk lari2 naik tangga. adush.

3) toilet gn bilik air ade satu je. ishh,agak masalah la. bygkan kalo A nk mandi, B nk ambil wudhuk, C cirit birit, dgn D,E n F cmne lak kan? ni yg pyh siket ni. xpe2,kami akan cuba bertahan.

3) ni paling best. uma kitorg ade dapur, leh masak yeay! eh,mcm expert sgt pulak kan. =,= ade tv! dpt tgok seth tan. aww! :D ade mesin basuh. x payah susah2 nk rendam baju. ade peti ais. dpt minum air sejuk. fuhh~

okey,setakat 5 hari dok uma sewa, takde teruk sgt. yg paling penting adelah tolak ansur. itu sgt perlu ye. and lagi satu, kalo ade x puas hati, jgn pendam dlm hati. leh merana nanti. kene la ckp samada face to face or melalui mesej or fb. mudah kan? so,mulai hari ini, aku akan belajar hidup di uma sewa dgn lebih baik. insyaAllah :)