There was an error in this gadget

Sunday, 28 August 2011

mari jadi gentleman di hari raya



assalamualaikummmm..

this entry for guys only.

tak lame lagi nak raya kan. 2 hari lagi.

so,ape kate korang try jadi paling gentleman sempena bulan Syawal ni.

tau tak sebab ape?

sebab lelaki gentleman adalah macho. hohoho.

let's share some tips utk jadi gentleman di bulan yg mulia ini.


1) pakai berbaju melayu lengkap

ini semestinya!! korang iaitu para jejaka sekalian diwajibkan memakai baju melayu lengkap pakej dgn samping sekali time raya ni. baru nampak gentleman. pemilihan warna baju melayu tak kesah, asalkan sesuai dgn warna kulit masing masing. sebagai contoh, tengok zoey ni, mmg ..................................... "pengsan sebab dah cair dgn zoey"





2) minta maaf dgn ikhlas

lepas dah wangi2 dgn baju melayu, mesti acara bersalaman kan. So,minta maaf la kt parents kot2 ade salah silap. Eh,mesti ade punye, sbb kite kan susah nk jd anak mithali. Sedangkan anak mak pon wat silap kan. So,time mtk maaf tu tetibe rase sedih teramat mcm nk nanges,teruskan. X jatuh pon ego tu. Yg penting tak perlu buat2 nangis siap letak bawang. Erk, x gentleman bro.


3) tumpangkan org2 tua di jalanan

bagi jejaka yg berkereta sewaktu pg smbahyang raya tu, agak2 time pegi atau balik tu nmpak ade pakcik atau atuk yg dikenali dok berjalan, apekata korg berhenti kejap and ajak naik sekali. kan elok dan gentleman tu. tapi tu pon kalo kereta korg tu tak full la. kalo korang bwk kancil yg ade dlm 6 org tetap jugak ajak pakcik tu semata2 nk jd gentleman, tak payah sampai mcmtu kan. Depend on situation.


4) tolong menolong

bila dah sampai uma tu, mesti menghadap lemang ketupat rendang kan. Jadi selepas abis santap sume makanan tu, korg angkat la pinggan tu letak kat sinki. Bkn susah pon. Jgn dok tinggalkan cmtu je kt meja mkn. Jgn jd hampeh okey. Dan lebih afdal kalau korg basuh pinggan sekali. Menyenangkan kerja2 mak, akak n adek pmpuan kan. Ohh,so shweet! ;D


5) mengenali parents bakal mentua

ni khas utk jejaka yg berstatus “boyfriend org”. Time nk beraya uma girlfriend korang tu, pakai sopan2 sbb myb dpt jumpa bakal mertua. Bila dah ade kt uma gf, rajin2kan la berbual dgn mak ayah gf tu. Tegurla adek beradek gf jugak. At least korg tunjukkan yg korg cuba utk berbaik2 dgn mereka. Nanti senang nk get along kalo hubungan korg dah betol2 serious.


So, as a conclusion, cubalah utk jadi gentleman. Muka kalo handsome mcm zoey tp perangai mcm hape je tak guna jugak kan. Paling penting, gentleman tidak memerlukan wajah yg tampan. :)

selamat malam dan selamat hari rayaa :D